Anakku : Birthday Abang dan Buburma.

Hepi Besday Muhammad Iman Hazim!


Alhamdulillah.. dah capai umur 3 tahun dah anak mama n papa nie.. bak kata kami.. dah remaja budak.. sebab sekarang dah pandai jaga adik.. dan dah pandai tolong mama..

Kebetulan dua tahun berturut- turut harijadinya jatuh pada bulan puasa.. jadi kami tak buat majlis harijadi, kami sambut anak beranak jea..

Tahun lepas mama larat masak lagi.. jadi ade la buat sikit - sikit juadah untuk dihantar ke surau.. tapi tahun nie.. dengan order yang agak banyak, mama tak sempat nak buat sambutan macam tahun lepas, maka plan mama nak masak dan hantar tu.. ditukar ke beli dan hantar..

Waktu dok plan nak beli dan hantar ape.. terbaca di newsfeed fesbuk FB page Muslim Aid Malaysia di mana program Fast to Feed mereka ade ke Madrasah Hashimiah untuk program berbuka tu .. dan dalam salah satu gambar tu ade tunjuk pasal budak - budak di Madrasah ade meniaga bubur Rohingya pada bulan puasa.. 

bubur yang namanya BUBURMA

maka kami terus call Ustaz Hashim dan terus order jea..

disebabkan cara bungkusan mereka agak susah kalau nak terus makan.. maka kami beli bekas dan hantar untuk pek.. senang deal dengan Ustaz Hashim.. semua OK jea.. :)

Agak lame kami dah tak kesini.. makan tahun juga.. tapi wajib sampai setaun sekali untuk berjumpa Ustaz Hashim. 

Anda boleh lihat gambar lawatan pertama kami ke Madrasah di sini

Keadaan tempat masih tak berubah.. cume perasan tingkat 1 tu dah jadi kepunyaan Madrasah jugak.. mase kami datang dulu unit tu rasenyer penghuninya lain..

Waktu sampai, tak ramai dah pelajar macam waktu kami datang dahulu.. mungkin mereka dah habis kelas, rupa-rupanya kata Ustaz Hashim sekarang cuti sekolah.. maka yang ada mak atau ayah dah balik.. yang tinggal hanyalah anak - anak yatim piatu, mereka tidak kemana.

Masa kami sampai dan masuk tu.. waktu tu Iman Hazim dok terkial - kial nak bukak kasut die.. datang salah sorang anak Madrasah tolong bukak kan strap selipar dia..

tergamam kami kejap.. penyayang sungguh budak - budak nie..

lepas tu tersenyum dia pada Iman Hazim sambil cuba nak pimpin.. tapi Iman Hazim takut..


memang macam tu perlakuan yang selalu kami nampak disini.. yang besar akan mengambil berat yang kecil dan manjakan.. 

memang tinggi budi bahasa budak - budak sini.. terus terang tersentuh hati kami bila tengok budak - budak nie.. 

dalam hati kami memang memuji cara didikan Ustaz Hashim pada mereka...

meja sekolah
sampai jer nampak dah bubur kami tersusun.. siap di pek..

 

Ustaz Hashim minta kami duduk dahulu dan terus panggil semua yang diatas (asrama mereka ditingkat atas sekali) supaya turun berjumpa kami..


mereka beratur dan bersalaman dengan kami.. 


adik yang pakai sleveless tu.. kalau dengarkan laungan azannya.. MasyaAllah!

sonok yea papa tot.. 

sape bday boy nie..


bday boy pun bersalaman dengan abang - abang... siap mama pesan cium tangan sorang - sorang tau.. abang - abang nie hampir kesemuanya adalah Al-Hafiz..


Ustaz Hashim bergurau dengan Iman Hazim.. tapi Iman nie penakut sket..

kata Ustaz kejap jea dah besar budak nie.. mase mule - mule kami ke sini dulu.. Iman Hazim 5 bulan camtu..

ye la Ustaz.. sekejap sahaja masa berlalu..

wajah anak - anak Rohingya..



kata Ustaz.. penghuni yang paling kecik berumur 4 tahun.. sedih kan.. yatim piatu.. 

mujur ade abang - abang yang penyayang.. :)


mama tot la sibuk suruh buat PEACE.. seme dah excited berPEACE


selesai kami beramah mesra.. anak - anak nie nak turun berniaga.. tak bergaduh ape.. masing - masing laju menjalankan tugasan memasing..



kami berborak sikit dengan Ustaz Hashim tentang kekejaman pada umat Islam di Myanmar.. sedih.. memang sedih.. dan bersyukur dan beruntung sangat bagi mereka yang sudah sampai kesini..


selesai semuanya... kami nak beransur.. terus jea budak - budak nie bawak turun bubur kami ke kereta.. 


dan ade yang dah start berniaga.. :)



maka seterusnya kami memulakan projek mengagihkan bubur..


sempat lagi mama tot buat Thank you Note.. hihi


Boleh buat Door gift Cenderahati buburma..


bagi yang berminat untuk menghulurkan bantuan dari segi kewangan, pakaian, makanan dan apa sahaja..

boleh ke sini

No comments:

Post a Comment

Instagram