Resepi : Homemade Pizza


we tot la.. ramai yang nak cuba buat pizza sendiri di rumah, tapi  rase lecehnyee, sebenarnya senang sangat tau.. dan yang best tu, menjimatkan kalau kita nak menjamu tetamu yang ramai atau nak masak untuk family yang besar.

***

satu mase dulu dah macam musim pizza jer kat rumah nie.. mase dok try n error buat tu.. hampir hari - hari nak buat..  maklumlah ade jer permintaan dari suami tercinta..  dan mase tu kami asyik ulang alik pasaraya beli cheese dan bahan2.. lepas tu hilang kejap musim pizza nie.. hehe.. langsung tak buat berbulan - bulan.. mungkin sebab muak.. tapi lama - lama datang semula




Alkisah home made pizza nie.. sebenarnye dari kecil lagi mama tot dah buat pizza sendiri.. dari scratch.. sebabnya ibu kesayangan suka buat pizza nie dulu... dan ibu saya mmg terkenal suke buat pizza bila saudara mara datang ke rumah.. dan selalunya mase mereka call nak datang tu.. few days before.. dah ade request dah pizza.. dan dulang pizza nie pun kidnap dari ibu kesayangan..

zaman kanak - kanak tu tolong ala kadar jea.. tak belajar ape pun.. bile ibu kesayangan suruh uli.. uli jea.. then bile  ibu kesayangan suruh letak topping, letak.. takde nak ambil tahu macam mane nak buat nie semua.. teruk betul mama tot kan...

dan bila dah berumahtangga, baru la terhegeh hegeh nak cube buat balik.. maklumlah jimat bila buat sendiri kan.. tapi kalo datang rase malas tu pegi jugak makan kat kedai pizza tu.. hahaha

ok ler dah alang - alang nak buat balik nie, mama tot buat sekali tutorial untuk resepi nie yea..

Bahan - bahannyer...

doh roti

1 peket yis (dibancuh dengan air suam 1/2 cawan) pastikan bukan air panas.. tak kembang yis tu..
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/2 cawan minyak
2 sudu besar butter
500 gram tepung (diayak 2 kali sekurang2nya...)
inti
1/2 tin tomato puree atau spegeti mix kimball atau prego 
1 lada benggala (dipotong dadu atau panjang)
2 biji tomato (didadukan atau di hiris)
1 biji bawang besar (didadukan atau di hiris)
1 preket sosej ayam atau daging (dihiris panjang)
1 tin cendawan butang (dihiris tebal)
1 peket cis mozzarella (yang dah di parut)

cara - caranya...

yis yang telah di bancuh dengan air dimasukkan gula dan garam.. kacau sehingga sebati...

 yis akan naik bau dan berbuih2...

masukkan tepung ke dalam mixing bowl dan tuangkan yis tadi..


pastikan kepala mixer jenis yang nie yer.. 
switch on dan biarkan die berjalan sambil masukkan bahan - bahan...


tambahkan lagi 1/2 cawan air lagi...  dan 1 cawan minyak...

biarkan bercampur dalam seminit.. lepas tu masukkan 2 sudu besar butter...


biarkan doh di kacau di dalam mixing bowl.. dari ketulan2 kecil nanti die akan terbentuk menjadi ketulan besar.. 

masa diambil lebih kurang 1/2 jam untuk doh terbentuk menjadi padat...


sementara tu dah bole start siapkan inti nyer.. 

hiris atau dadukan bahan-bahan inti tu...


berbalik pada doh pizza tu.. bile dah terbentuk satu doh yang besar.. 

amik kain dan basahkan. keluarkan mixing bowl tu dari tempat menguli tadi dan tekup bowl tu dengan kain yang lembab itu..

sebelum tekup tu renjis dengan minyak yea
 (tip dari mama saya, sebab katanya tindakbalas minyak dan doh akan mempercepatkan proses doh mengembang)

dalam 20 minit check semula doh samada dah mengembang.. 
selalunya dah jadi sekali ganda besarnya.. 

time nie tumbuk doh tu untuk kuarkan angin dan biarkan semula selama 1/2 jam.. 
dan ulang proses yang sama.. (kata mama supaya doh menjadi lembut dan gebu)


bile dah bebetul kembang.. kuarkan dan 'tuck-in' kan doh tu.. tekan dengan ibu jari ke dalam supaya die jadi padat..

lepas tu boleh pecahkan kepada dua atau empat (ikut saiz tray anda) dan ratakan..


tuangkan sos keatas doh yang sudah dileperkan tu dan ratakan kesemua sos, boleh guna sudu...

masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 230'c lebih kurang 10 minit...

ini bagi memcepatkan proses doh tu masak.. kire 1/2 masak yea.. 

tujuannya kerana kalau kita letak sekaligus, dan intinyer mmg cepat masak.. untuk masakkan doh sekali inti boleh hangit...


bila dah keluarkan semula... renjis olive oil atas sos tadi tu.. 

dan skang dah bole mula menyusun intinyer.. 

letak la camner pun.. nak buat pattern Chevron pun boleh . yang penting sarat dengan inti.. 
(biasalah home-made kan, maka kene kaw kaw inti tu)..

dan last sekali taburkan mozzarela...


masukkan semula pizza dalam oven dan masakkan pada suhu 230'c atau max.. selama 10 minit.. atau sehingga cheese dan nampak masak.. (warna keemasan)


dah siap boleh keluarkan dan serve panas panas.. tapi jangan makan panas panas.. 

selamat mencuba yea...


4 comments:

  1. yummy... sedap aje nampaknya pizza tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila buat sendiri.. toppingnya jadi meriah!

      untuk kami memang sedaplah.. lagi - lagi dengan xxxtra cheese :D

      Delete
  2. Nak tye.bakar pizza pkai api atas bawah ke? Or atas je?sbb sy try masak.tgh2 doh ta bape masak laa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea.. api atas dan bawah.. mungkin pada proses awal masak doh sahaja tu boleh lebihkan masa sedikit...

      Delete

Instagram