Resepi : Simple Coleslaw

Kami dalam proses mengasingkan resepi dari TotBakeDesign ke Wetotla. Ini bagi memudahkan pencarian iaitu blog Totcupcakes dikhususkan hanya untuk resepi dan tips bagi kek, cupcakes dan segala jenis manisan, manakala Wetotla akan menghidangkan resepi lauk pauk dan resepi selain manisan.
Repost dari Tot Bake Design

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Coleslaw.. rasanya hampir semua orang pernah makan kan.. terutama mereka yang suka makan KFC, western food ataupun mana-mana fast food yang ada menghidangkan menu ini.

My feberet coleslaw nie ialah dari Pizza Hut.. sayangnya sekarang dah tak ada dah kan menu ini.. padahal sedap sangat.. dulu, kalau ode pizza hut pun selalu sahaja include kan dalam order... wajib segigit pizza, sesuap coleslaw mereka. 

Maka ceritanya, since pizza hut kat area umah nie dah tukar ke Pizza Hut Delivery,  PHD dah takde kan dah coleslaw dalam menu..  maka terpikir la nak buat sendiri.. sebab coleslaw mereka tak hancur sangat.. kobis tu masih panjang - panjang kesan racik atau potong...

dan kebetulan time tu nak abiskan juga sayur-sayuran yang di beli di Cameron Highlands baru - baru ini, maka mencari la kat internet sampailah jumpe resepinya.. 

dan yang nie agak simple dan bahan-bahannya pun cukup...

yang nie 1st time buat.. ade carrot dengan purple cabbage...


4 cawan kobis, samada putih atau ungu.. 
(hiris nipis.. kalo tak suke macam saye nyer yang tebal hiris lagi nipis)

1/2 batang lobak merah (diparut)

Bahan sos...

3 sudu besar mayonis
1 sudu besar  yellow mustard
lada sulah secukup rasa



celup kobis yang di potong dalam air panas suam, dan toskan airnya.. sebaiknya basuh sampai bersih..


campurkan bahan sos ke dalam mangkuk


kacau hingga sebati....


masukkan kobis dan lobak (dalam gamba nie tak letak lobak, hanya kobis... jadi refer pada gamba atas sekali) dan kacau hingga sebati..


bile dah sebati.. simpan dalam fridge untuk beberapa jam.. sebab sedap coleslaw nie dihidangkan sejuk... ermm yummy!

dan untuk makan, paling simple, goreng ayam drummet, atau nugget, sebab ini pun sesuai untuk dimakan dengan coleslaw nie.... 


dan bile dah selesai di goreng, keluarkan coleslaw dalam peti, bole makan sekali.. 

memang sedap!
*saiz potongan coleslaw nie terpulang.. nak potong, parut atau ape saje bergantung.. kalo suke rasa mayonis.. haluskan lagi sayur tu..

No comments:

Post a Comment

Instagram